ßßß Cookit - przepis na Ladoo - słodkie indyjskie kulki z semoliny

Ladoo - słodkie indyjskie kulki z semoliny

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Dzisiaj prezentuję pierwszy na blogu przepis na indyjskie słodkości - ladoo.
Są to bardzo słodkie kulki przygotowywane z kasz, mąki i bakalii. Jest wiele rodzajów ladoo. Poniżej instrukcja na ladoo z semoliny.
Składniki:
1 szklanka semoliny
1 łyżka masła klarowanego / ghee
1/3 szklanka wody /lub mleka/
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szafran - kilka nitek
1/2 szkl. cukru
1 łyżka orzechy nerkowca (posiekane)
kilka rodzynek
Przygotowanie:
Do rondla wsypujemy semolinę, dodajemy 1 łyżkę masła lub ghee. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając, nie dłużej niż 5-6 minut.
Po tym czasie przesypujemy semoline do innego naczynia. Do ronla, w którym podgrzewalismy semolinę wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz dodajemy kilka nitek szafranu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy od razu w ognia i wsypujemy semolinę, mieszamy dokładnie przez parę minut. Wrzucamy orzechy nerkowca i mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę.
Po godzinie, dodajemy mielony kardamon. Ponownie mieszamy.
Formujemy zgrabne kulki. W każdej umieszczamy rodzynkę lub orzech nerkowca.
Gotowe :-)
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/ladoo-sodkie-indyjskie-kulki-z-semoliny.html