ßßß
 
            
         Składniki:1 szklanka semoliny1 łyżka masła klarowanego / ghee1/3 szklanka wody /lub mleka/1/2 łyżeczki mielonego kardamonuszafran - kilka nitek1/2 szkl. cukru1 łyżka orzechy nerkowca (posiekane)kilka rodzynekPrzygotowanie:Do rondla wsypujemy semolinę, dodajemy 1 łyżkę masła lub ghee. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając, nie dłużej niż 5-6 minut.
Składniki:1 szklanka semoliny1 łyżka masła klarowanego / ghee1/3 szklanka wody /lub mleka/1/2 łyżeczki mielonego kardamonuszafran - kilka nitek1/2 szkl. cukru1 łyżka orzechy nerkowca (posiekane)kilka rodzynekPrzygotowanie:Do rondla wsypujemy semolinę, dodajemy 1 łyżkę masła lub ghee. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając, nie dłużej niż 5-6 minut. Po tym czasie przesypujemy semoline do innego naczynia. Do ronla, w którym podgrzewalismy semolinę wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz dodajemy kilka nitek szafranu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy od razu w ognia i wsypujemy semolinę, mieszamy dokładnie przez parę minut. Wrzucamy orzechy nerkowca i mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę.Po godzinie, dodajemy mielony kardamon. Ponownie mieszamy.Formujemy zgrabne kulki. W każdej umieszczamy rodzynkę lub orzech nerkowca.Gotowe :-)
Po tym czasie przesypujemy semoline do innego naczynia. Do ronla, w którym podgrzewalismy semolinę wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz dodajemy kilka nitek szafranu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy od razu w ognia i wsypujemy semolinę, mieszamy dokładnie przez parę minut. Wrzucamy orzechy nerkowca i mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę.Po godzinie, dodajemy mielony kardamon. Ponownie mieszamy.Formujemy zgrabne kulki. W każdej umieszczamy rodzynkę lub orzech nerkowca.Gotowe :-)