Wykonanie
Witajcie! Dzisiaj prezentuję pierwszy na blogu przepis na indyjskie słodkości - ladoo.Są to bardzo słodkie kulki przygotowywane z
kasz,
mąki i
bakalii. Jest wiele rodzajów ladoo. Poniżej instrukcja na ladoo z semoliny.
Składniki:1 szklanka semoliny1 łyżka
masła klarowanego / ghee1/3 szklanka
wody /lub mleka/1/2 łyżeczki mielonego
kardamonuszafran - kilka nitek1/2 szkl.
cukru1 łyżka
orzechy nerkowca (posiekane)kilka
rodzynekPrzygotowanie:Do rondla wsypujemy semolinę, dodajemy 1 łyżkę
masła lub ghee. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając, nie dłużej niż 5-6 minut.
Po tym czasie przesypujemy semoline do innego naczynia. Do ronla, w którym podgrzewalismy semolinę wlewamy
wodę i wsypujemy
cukier oraz dodajemy kilka nitek
szafranu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy od razu w ognia i wsypujemy semolinę, mieszamy dokładnie przez parę minut. Wrzucamy
orzechy nerkowca i mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę.Po godzinie, dodajemy mielony
kardamon. Ponownie mieszamy.Formujemy zgrabne kulki. W każdej umieszczamy
rodzynkę lub
orzech nerkowca.Gotowe :-)