Wykonanie
Delikatny, kremowy, mokry, rozpływa się w ustach. Łatwy i szybki w przygotowaniu nie licząc czasu pieczenia. Jak dodacie zamiast
mąki budyń to pięknie pachnący
budyniem i delikatnym jego smakiem. Nie za słodki ale taki akurat. Zakasać rękawy i piec ;) Przepis z bloga My little cup .
Składniki : ( wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej )500 g
twarogu trzykrotnie mielonego ( zmieliłam 2
razy )250 g
serka mascarpone250 g
serka ricotta ( można zrobić samemu przepis Tutaj, zrobiłam
ricottę dość suchą z obawy, żeby masa nie był zbyt płynna i przekręciłam go przez maszynkę razem z
twarogiem )400 g gęstej
śmietany 18%5 jaj3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub budyniu
śmietankowego ( dałam opakowanie 40 g budyniu )200 g
cukruWszystkie
sery,
cukier i mąkę/budyń miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym
jajku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy
śmietaną, mieszamy do połączenia składników.Tortownicę o średnicy 21 cm ( u mnie 23 ) wykładamy papierem a boki smarujemy
masłem. masę wlewamy do formy. Pieczemy w 175°C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 120°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny.Po upieczeniu wyciągamy sernik, pozostawiamy do ostudzenia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Smacznego :)