Wykonanie
Dawno nie robiłam tego deseru, toteż durszlakowa akcja zmobilizowała mnie do tego. Poza tym miałam do wykorzystanie resztę ciasta
czekoladowego z weekendu, które zrobiłam w piątek wieczorem i z powodu wyjazdów zostało w sporej ilości. To moje klasyczne ciasto
czekoladowe, do którego dodałam
przyprawę do dań słodkich otrzymana od sponsora Food Blogger
Fest – z
kardamonem,
cynamonem i
kurkumą.
Ciasto wykorzystałam wykładając kawałkami dno naczynia,
skropiłam je mocną
kawą i
wiśniówką ( stąd ta wiśniowa nuta). Położyłam na tym połowę masy serowej, dałam pokruszoną resztę ciasta,
skropiłam jak wyżej i dałam resztę masy. Posypałam
kakao, ozdobiłam wisienkami z
alkoholu i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.Przepis na ciasto
czekoladowe podawałam wiele
razy, teraz więc podam przepis na masę :MASA DO TIRAMISU350 g
serka mascarpone250 ml kremówki3 łyżki
cukru-pudru
Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami
cukru-pudru.
Serek zmiksowałam z łyżką tegoż, dodawałam miksując
śmietankę, aż się wszystko połączyło na gładka masę.
Potem ułożyłam wszystko w szklanym naczyniu jak opisałam wyżej – trochę dziś ten wpis pokręcony, pewnie z powodu upału. Właśnie pewien czarny futrzak skarży mi się głośno na gorąco i nie pozwala skupić się na wpisie…Włożyłam nawet tiramisu na pół godziny do zamrażalnika i takie zimne było dziś doskonałym deserem.Smacznego !