ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe karmelki toffi

Czekoladowe karmelki toffi

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie trudniłam się wyrobem cukierków, ale tak mi się spodobało, że chyba to zmienię! Karmelki są pyszne, zwarte, ale miękkie i delikatnie ciągnące. Przygotowanie masy zajmuje zaledwie 10 minut, jedynie owijaniu w papierki trzeba poświęcić trochę czasu. Ja, choć mój świąteczno-urodzinowy grafik był nieco napięty, robiłam to z nieukrywaną przyjemnością. Pakowanie skrzętnie upominkowych słodkości jest naprawdę miłe i... takie świąteczne :).
Spóźnialscy nie spać! Dziś ostatnia szansa, by własnoręcznie stworzyć prezent dla kogoś, kto na takowy zasługuje.
Składniki:
200 g ciemnej czekolady
100 ml kremówki
125 g cukru
100 g glukozy (do kupienia w aptece)
Wykonanie:
Posiekać czekoladę.
Umieścić w garnku śmietanę, cukier oraz glukozę i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Masę gotować 1-2 minuty (aż jej temperatura osiągnie wartość 120 stopni) i ściągnąć z ognia. Dodać czekoladę, całość ubić lub zmiksować.
Przelać masę toffi do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam ceramicznej formy o wymiarach 17x17 cm) i odstawić w chłodne miejsce do stężenia (zajmie to 2-3 h).
Gotowe karmelki pokroić i zawinąć w papierki wycięte z papieru do pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/12/czekoladowe-karmelki-toffi.html