Wykonanie
Nigdy wcześniej nie trudniłam się wyrobem
cukierków, ale tak mi się spodobało, że chyba to zmienię! Karmelki są pyszne, zwarte, ale miękkie i delikatnie ciągnące. Przygotowanie masy zajmuje zaledwie 10 minut, jedynie owijaniu w papierki trzeba poświęcić trochę czasu. Ja, choć mój świąteczno-urodzinowy grafik był nieco napięty, robiłam to z nieukrywaną przyjemnością. Pakowanie skrzętnie upominkowych słodkości jest naprawdę miłe i... takie świąteczne :).Spóźnialscy nie spać! Dziś ostatnia szansa, by własnoręcznie stworzyć prezent dla kogoś, kto na takowy zasługuje.Składniki:200 g ciemnej
czekolady100 ml kremówki125 g
cukru100 g glukozy (do kupienia w aptece)Wykonanie:Posiekać
czekoladę.Umieścić w garnku
śmietanę,
cukier oraz glukozę i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.Masę gotować 1-2 minuty (aż jej temperatura osiągnie wartość 120 stopni) i ściągnąć z ognia. Dodać
czekoladę, całość ubić lub zmiksować.Przelać masę
toffi do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam ceramicznej formy o wymiarach 17x17 cm) i odstawić w chłodne miejsce do stężenia (zajmie to 2-3 h).Gotowe karmelki pokroić i zawinąć w papierki wycięte z papieru do pieczenia.Smacznego!