Wykonanie
Rewelacyjne, orzeźwiające, nie za słodkie. Przygotowane w słoiczkach można zabrać wszędzie. Do pracy, szkoły, na piknik. Szybkie i proste w zrobieniu. Przepis w całości pochodzi z bloga Kuchnia na obacach . Lekko tylko go uprościłam, żeby jeszcze szybciej można było je zrobić, zmieniłam również niektóre proporcje składników dopasowując je do moich słoiczków.
Składniki : ( na 3 słoiczki o pojemności 200 g )40 g
ciastek pełnoziarnistych digestive ( w oryginale
herbatniki )4 łyżki
cukru pudru1 łyzeczka
cukru waniliowego300 g quarku lub kremowego
sera na sernik z wiaderka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250 g
truskawekponad to :
cukier puder do
truskawek i
cukier waniliowy lub
laska wanilii lub jak ja użyłam 1/3 łyżeczki domowej
wanilii w proszku .
Ciasteczka rozdrabniamy na pył, najlepiej wałkiem lub dłonią.
Serek mieszamy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i ekstraktem
waniliowym. Odstawiamy. Ok 80 g
truskawek odkładamy do dekoarcji resztę blenderujemy. Kto jak woli można na mus lub jedynie rozdrobnić. Ja zmiksowałam ale posostawiłam kawałki
truskawek.
Truskawki mieszamy z około 2 łyżkami
cukru pudru i
wanilią. Ilość
cukru zależy jak bardzo słodkie są
truskawki. Najlepiej dodawać stopniowo i próbować.W słoiczkach układamy na samym dnie pokruszone
cisteczka,
potem ser, mus z
truskawek i na wierzchu układamy pokrojone świeże
truskawki.Smacznego :)