Wykonanie
            Pierwsza lodziarnia, którą pamiętam na naszym osiedlu była wielkim 
hitem. Drewniany domek w kształcie trójkąta i pani w czepku sprzedająca 
lody kręcone i rurki z kremem. Kolejki do tej Pani były zawsze. I wcale się temu nie dziwię, bo do dziś pamiętam smak 
lodów śmietankowych z sosem 
truskawkowym. Ten sos chodzi za mną przez całe życie. Uwielbiam go do naleśników, 
lodów, placów, serników, 
biszkoptów, 
galaretek i wielu wielu innych deserów. W okresie owocowania 
truskawek moja lodówka bez tego 
sosu jest chora. Przygotowanie go jest banalnie proste. Można go mrozić w małych porcjach i zimą również cieszyć się jego smakiem.Składniki:1 kg 
truskawek4 łyżki 
cukru pudru1 
laska waniliiPrzepis:- 
Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy 
cukier i ziarna z 
laski wanilii. Dokładnie mieszamy.Smacznego:)


