Wykonanie
Intrygujące połączenie nie mogłam go nie wypróbować.
Trufle okazały się dobrym połączeniem ale na pewno nie dla każdego. Podczas konsumpcji w ustach czuć po kolei każdy ze składników - ciekawe doznania a zwłaszcza dla kogoś kto nie wie, że w środku jest
bekon. Mojemu mężowi bardzo zasmakowały. Ja bym je zaliczyła do " imprezowych " przekąsek. Przepis z Tej strony.

Składniki : ( na ok 16
trufli )6 plastrów
bekonu wcześniej upieczonego w piekarniku na chrupko i dobrze odsączonego z tłuszczu1/2 szklanki
solonych orzeszków ziemnych4 łyżeczki
cukru1/4 szklanki gładkiego
masła orzechowegoczekolada ciemna lub
mlecznagorzkie
kakaoW malakserze umieszczamy
bekon, orzeszki,
cukier. Miksujemy pulsacyjnie aż uzyskamy konsystęcję grubo mielonej
bułki tartej.Następnie dodajemy
masło orzechowe, mieszamy łyżką aż całość dobrze się połączy. Miskę nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki aż masa stwardnieje.Po tym czasie formujemy kulki nieco większe jak
orzechy laskowe. Wstawiamy do lodówki na czas rozpuszczenia
czekolady.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodą. Ok łyżki
kakao przesiewamy przez sitko na talerz.
Trufle zanurzamy w
czekoladzie, odkładamy na talerz i chowamy do lodówki, żeby
czekolada delikatnie stwardniała, wtedy lepiej będzie nam obtaczać
trufelki. Po wrzuceniu od razu w
kakao z
czekolady robi się ciapają więc polecam trochę dłuższe przygotowanie ale na czysto i bez nerwów. Tak więc kiedy
czekolada stwardnieje na tyle, że nie będzie brudziła rąk, wyjmujemy
trufle z lodówki i obtaczamy w
kakao.Smacznego :)