Wykonanie
Przepis, który w pierwotnym swoim wyglądzie to ciasto na zimno. Ja postanowiłam zmniejszyć ilość składników i zrobić z niego deserki, które tak jak to ciacho znika i one znikły w mgnieniu oka. Bardzo smaczne, orzeźwiające. Idealne na upalne dni. Przepis z Poradnika Domowego.
Składniki :2 opakowania
galaretek o różnych kolorach2,5 dag
żelatyny1/2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany1/2 szklanki
cukruowoce sezonowe : u mnie
truskawki i
czerwona porzeczkaJedną
galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na półmisek i pozostawić do zastygnięcia. Następnie zastygłą pokroić na kawałki.
Żelatynę moczymy w małej ilości
wody. Odstawiamy żeby napęczniała. Kolejno podgrzewamy
mleko ( najlepiej w mikrofali ) tak żeby nie dopuścić do zagotowania, dodajemy napęczniałą
żelatynę i
cukier, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia obydwu produktów. Odstawiamy do ostygnięcia.Do zimnego
mleka wlewamy
śmietanę, miksujemy. Dodajemy posiekane
galaretki, znowu mieszamy. Masę przekładamy do naczynek. Wstawiamy do lodówki żeby stężała.Drugą
galaretkę przygotowujemy również według przepisu na opakowaniu.Oczyszczone
owoce układamy na warstwie śmietanowej i zalewamy zimną
galaretką. Znowu odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Smacznego :)