Wykonanie
Smaczne, proste, sycące danie. Idealne na obiad. Przepis z gazety "
Tina ".

Składniki :25 dag krótkiego
makaronu1 średnia
cebulaokoło 50 dag
parówek ( jakieś 6 sztuk )2 puszki
pomidorów bez skórki ( puszka około 850 ml, ja robiłam to danie z połowy składników i użyłam puszki 480 g )30 dag mrożonego
groszku ( pominęłam )2 łyżki
masła lub
margaryny3 dag
mąki2 łyżki
koncentratu pomidorowego3-4 łyżeczki rosołu warzywnego w proszku ( u mnie
kostka rosołowa )1/2 pęczka
natki pietruszkisól,
pieprzMakaron gotujemy al`dente. Odsączamy na sitku.
Cebulą kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla na mocno rozgrzane
masło, podsmażamy aż stanie się szklista. Wsypujemy
mąkę i zasmażamy na złoty kolor. Dokładamy koncentrat,
pomidory z puszki, podlewamy 3 szklankami
wody. Dosypujemy rosół lub kruszymy
kostkę rosołową. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.Na koniec dodajemy
makaron i pocięte w grubsze plastry
parówki. Chwilę podgrzewamy. Doprawiamy
solą ( uwaga przy soleniu bo jeśli dodajecie
kostkę rosołową ona sama w sobie jest już słona ),
pieprzem i posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)