Wykonanie
Ciekawa marynata, która nadaje rybie niezwykłej kruchości po upieczeniu i delikatny pikantny smak ale też bez przesady. Przepis lekko zmodyfikowałam pod siebie a pochodzi z książki S.Faller, M.Cremer " Sosy. 100 najlepszych przepisów ".
Składniki na marynatę :Na ok 700 g filetów. U mnie 450 g
białej ryby.2 świeże
liście laurowe ( u mnie suszone )4 małe suszone strąki
chilli ( u mnie 1 średnia )1 ząbek
czosnku ( dałam dość spory )
sól morskapieprzsok z 2
limonek ( u mnie z jednej )
Liście laurowe kroimy w cienkie paski ( ja swoje pokruszyłam ). Strąki
chilli ucieramy w moździerzu lub kruszymy w rękach.
Czosnek drobno siekamy. Wszystko razem łączymy wraz z
sokiem z limonki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Filety dobrze pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.Autorka proponuje ugotować
rybę na parze lub udusić. Ja zrobiłam inaczej. Po zamarynowaniu odsączyłam
rybę z marynaty i dodatków. Doprawiłam
pieprzem,
vegetą i
kurkumą. Zanurzamy w rozmąconym i przyprawionym
jajku i obtoczyłam w
bułce tartej. Smażyłam na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron na
zołty kolor.Smacznego :)