ßßß Cookit - przepis na Ryba w ostrej marynacie

Ryba w ostrej marynacie

nazwa

Wykonanie

Ciekawa marynata, która nadaje rybie niezwykłej kruchości po upieczeniu i delikatny pikantny smak ale też bez przesady. Przepis lekko zmodyfikowałam pod siebie a pochodzi z książki S.Faller, M.Cremer " Sosy. 100 najlepszych przepisów ".
Składniki na marynatę :
Na ok 700 g filetów. U mnie 450 g białej ryby.
2 świeże liście laurowe ( u mnie suszone )
4 małe suszone strąki chilli ( u mnie 1 średnia )
1 ząbek czosnku ( dałam dość spory )
sól morska
pieprz
sok z 2 limonek ( u mnie z jednej )
Liście laurowe kroimy w cienkie paski ( ja swoje pokruszyłam ). Strąki chilli ucieramy w moździerzu lub kruszymy w rękach. Czosnek drobno siekamy. Wszystko razem łączymy wraz z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety dobrze pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Autorka proponuje ugotować rybę na parze lub udusić. Ja zrobiłam inaczej. Po zamarynowaniu odsączyłam rybę z marynaty i dodatków. Doprawiłam pieprzem, vegetą i kurkumą. Zanurzamy w rozmąconym i przyprawionym jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na zołty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/11/Ryba-w-ostrej-marynacie.html