ßßß Cookit - przepis na Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie lubicie ciast gdzie wylewają się tony słodkiego kremu to ta napoleonka jest jak najbardziej dla Was. Krem idealnie zrównoważony, nie za słodki. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie byłabym sobą jakbym podczas przygotowań czegoś nie nabroiła i tak zamiast słonych krakersów kupiłam zbożowe. No nic trzeba było je wykorzystać i tak spodnią warstwę posypałam lekko solą a z wierzchu sporo cukrem pudrem. Pewnie łapiecie się za głowy z myślą o my gosh co ona zrobiła ale smakowała naprawdę pysznie. Fajnie równoważyły się smaki ale góry już nie odważyłam się posypać żeby sól mi nie wsiąkła w masę :) Przepis z bloga Kucharenka :)
A miałam okazję przygotować to ciacho na spotkanie " Stowarzyszenia przyjaźni polsko-fińskiej " coś w rodzaju integracji. Napoleonka spotkała się z wielkim uznaniem :)
Składniki :
5 szklanek mleka
1 budyń waniliowy w proszku
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
słone krakersy
250 g margaryny
W blaszce o wymiarach 25x30 cm układamy warstwę krakersów. 4 szklanki mleka, cukier i masło umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka, budyń, mąkę i pozostałą szklankę mleka dobrze mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy tą mieszaninę do gotującego się mleka i cały czas energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem wylewamy na krakersy, równamy. Na wierzchu układamy warstwę krakersów solą do dołu. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin a najlepiej na całą noc. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Friends from finland if you have problems with recipe, please send me message on my mail [email protected]
Hyvä ruokahalua :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/10/Napoleonka-na-krakersach.html