Wykonanie
Jeśli nie lubicie ciast gdzie wylewają się tony słodkiego kremu to ta napoleonka jest jak najbardziej dla Was. Krem idealnie zrównoważony, nie za słodki. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie byłabym sobą jakbym podczas przygotowań czegoś nie nabroiła i tak zamiast słonych
krakersów kupiłam zbożowe. No nic trzeba było je wykorzystać i tak spodnią warstwę posypałam lekko
solą a z wierzchu sporo
cukrem pudrem. Pewnie łapiecie się za głowy z myślą o my gosh co ona zrobiła ale smakowała naprawdę pysznie. Fajnie równoważyły się smaki ale góry już nie odważyłam się posypać żeby
sól mi nie wsiąkła w masę :) Przepis z bloga Kucharenka :)A miałam okazję przygotować to ciacho na spotkanie " Stowarzyszenia przyjaźni polsko-fińskiej " coś w rodzaju integracji. Napoleonka spotkała się z wielkim uznaniem :)

Składniki :5 szklanek
mleka1
budyń waniliowy w proszku4
żółtka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennejsłone
krakersy250 g
margarynyW blaszce o wymiarach 25x30 cm układamy warstwę
krakersów. 4 szklanki
mleka,
cukier i
masło umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia.
Żółtka,
budyń,
mąkę i pozostałą szklankę
mleka dobrze mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy tą mieszaninę do gotującego się
mleka i cały czas energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Ma
mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem wylewamy na
krakersy, równamy. Na wierzchu układamy warstwę
krakersów solą do dołu. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin a najlepiej na całą noc. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)Friends from finland if you have problems with recipe, please send me message on my mail
[email protected]Hyvä ruokahalua :)