Wykonanie
To zwykłe kruche
ciastka przełożone masą
krówkową. Robi się je dość szybko ale ze względu na ilość ciasta, pieczenie, stygnięcie, przekładanie nie są ekspresowe. Ładnie się prezentują, smakują też dobrze, chociaż jak dla mnie szału nie robią. Ale bądź co bądź jak znalazł do
kawki czy
herbatki. Przepis Ewy Wachowicz z programu " Ewa gotuje ".

Składniki : ( z tej porcji wychodzi ich dosć sporo )30 dag
mąki pszennej30 dag
mąki ziemniaczanej15 dag
cukru pudru25 dag
masła3
żółtka2 łyżki
maku2-3 łyżki
kakaogotowa masa krówkowa
wiórki kokosoweObie
mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy
cukier puder i
masło z lodówki. Siekamy. Dodajemy
żółtka. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Na początku będzie ciężko wyrabiać jak to przy kruchym cieście. Ale bądźcie cierpliwi z czasem ciasto będzie coraz lepsze. Gdy już będzie zwarte i gładkie formujemy wałek. Dzielimy na 3 równe części. Jedną zostawiamy białą. Do drugiej dodajemy
mak. Zagniatamy aż dobrze się połączy z całym
ciastem. Do 3 części dodajemy
kakao i powtarzamy czynność jak przy cieście z
makiem.Każdą z części wałkujemy na grubość trochę większą jak na pierogi ( 4-5 mm ). Za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka.Na blasze wysmarowanej
masłem ( ja wyłożyłam papierem do pieczenia ) układamy
ciastka. Pieczemy w temp.180°C przez 15-20 minut.Po ostygnięciu
ciastka składamy sklejając masą
krówkową tak aby
ciasteczko czekoladowe było w środku. Obtaczamy w kokosie.Smacznego :)