Wykonanie
Robiłam go juz jakiś czas temu. Zaintrygował mnie dodatkiem
buraka. Wypróbowałam. I wiecie co świetny,
buraka wogóle nie czuć, wilgotny a jaki kolor :) Przepis Nigella Lawson " Nigella Świątecznie "

Składniki : ( Ja robiłam z połowy składników bo nie miałam na tyle
buraków. Dodałam do połowy proporcji 80 g. Przepis podaje oryginalny)200 g surowego
buraka ćwikłowego250 g miękkiego
masładrobno otarta skórka i sok z 1/2
cytryny200 g miałkiego
cukru4
jaja150 g
suszonej żurawiny1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej300 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBuraka obieramy i zcieramy na tarce o drobnych oczkach.W misce ucieramy
masło. Kolejno cały czas miksując dodajemy
skórkę z cytryny,
cukier, po jednym
jajku. Gdy masa będzie już połączona dodajemy
buraka,
żurawinę sok z cutryny i gałkę. Następnie na koniec dokładamy
mąkę z proszkiem.Przekładamy do formy o pojemności 900 g ( ja z racji połowy porcji piekłam w małej o długości 20 cm keksówce ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę lub do suchego patyczka ( u mnie piekł się 50 minut ).Smacznego :)