ßßß Cookit - przepis na Roladki waflowe z galaretką

Roladki waflowe z galaretką

nazwa

Wykonanie

Niektórzy nazywają je pawimi oczkami. Bardzo bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu. Smak tych małych pyszności jest powalający. Maślano - kokosowo - mleczny. Nie są za słodkie. Galaretka w środku o intensywnym smaku jest tak naprawdę przysłowiową wisienką na torcie. Gorąco polecam !!!! Przepis pochodz z blogu Domowe wypieki .
Składniki :
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa ( dałam truskawkową )
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru ( tak jak zalecane w przepisie dałam nieco mniej )
1 paczka herbatników holenderskich
4 wafle kwadratowe
Masa :
100 g wiórek kokosowych
10 łyżek gorącego mleka
1/2- 3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Lekko studzimy. Talerz wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia.
Wiórki kokosowe zalewamy 10 łyżkami gorącego mleka. Odstawiamy aż ostygnie.
Reszte mleka zagotowujemy z 1/2 szklanki cukru pudru. Gdy już zacznie wrzeć dorzucamy pokruszone ( najlepiej zrobić to w torebce za pomocą wałka ) herbatniki. Zestawić z ognia i bardzo dobrze wymieszać. Od razu, jeszcze ciepłą masą smarujemy 4 andruty. Odkładamy do wystygnięcia.
W tym czasie masło ucieramy z cukrem pudrem. Małymi porcjami dodajemy wiórki kokosowe namoczone w mleku. Ucieramy na puszystą masę. Nakładamy na andruty na masę mleczno-herbatnikową. Zostawiamy andruty aż zmiękną.
Gdy galaretka już steżeje, wykładamy ją na deskę do krojenia, odrywamy folię. Kroimy w dość grube paski. Taki wycięty pasek układamy na początku każdego andruta i zwijamy w rulonik. Odstawiamy najlepiej do lodówki na pare godzin. Gdy już masa dobrze zwiąże wafle kroimy je na kawałki o grubości około 1,5-2 cm.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji : Wielkanocne smaki
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/04/Roladki-waflowe-z-galaretka.html