Wykonanie
Niektórzy nazywają je pawimi oczkami. Bardzo bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu. Smak tych małych pyszności jest powalający.
Maślano -
kokosowo -
mleczny. Nie są za słodkie.
Galaretka w środku o intensywnym smaku jest tak naprawdę przysłowiową wisienką na torcie. Gorąco polecam !!!! Przepis pochodz z blogu Domowe wypieki .
Składniki :1
galaretka wiśniowa lub truskawkowa ( dałam
truskawkową )2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru ( tak jak zalecane w przepisie dałam nieco mniej )1 paczka
herbatników holenderskich4
wafle kwadratoweMasa :100 g wiórek
kokosowych10 łyżek gorącego
mleka1/2- 3/4 szklanki
cukru pudru250 g
masłaGalaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody. Lekko studzimy. Talerz wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy
galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia.
Wiórki kokosowe zalewamy 10 łyżkami gorącego
mleka. Odstawiamy aż ostygnie.Reszte
mleka zagotowujemy z 1/2 szklanki
cukru pudru. Gdy już zacznie wrzeć dorzucamy pokruszone ( najlepiej zrobić to w torebce za pomocą wałka )
herbatniki. Zestawić z ognia i bardzo dobrze wymieszać. Od razu, jeszcze ciepłą masą smarujemy 4
andruty. Odkładamy do wystygnięcia.W tym czasie
masło ucieramy z
cukrem pudrem. Małymi porcjami dodajemy
wiórki kokosowe namoczone w
mleku. Ucieramy na puszystą masę. Nakładamy na
andruty na masę
mleczno-
herbatnikową. Zostawiamy
andruty aż zmiękną.Gdy
galaretka już steżeje, wykładamy ją na deskę do krojenia, odrywamy folię. Kroimy w dość grube paski. Taki wycięty pasek układamy na początku każdego
andruta i zwijamy w rulonik. Odstawiamy najlepiej do lodówki na pare godzin. Gdy już masa dobrze zwiąże
wafle kroimy je na kawałki o grubości około 1,5-2 cm.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Wielkanocne smaki