Wykonanie
Koronny przepis mojej mamy :) Towarzyszy nam na każdej niemal imprezie i jeszcze sie nie znudziła. Polecam baaaardzo :)Składniki:masa biała:150g
kokosu150 g
masła150 g
cukru pudru1,5 łyzki
spirytusu1/2 szkl. wrzącego
mlekaKokos sparzyć wrzącym
mlekiem.
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać ostudzony
kokos,
spirytus i odrobinę
zapachu waniliowego. Podzielić na dwie części.masa czarna:500g
herbatników typu pettit beure1 szkl. gorącego
mleka100 g
masła4-5 łyżek
kakaoHerbatniki zmielić i wymieszać na sucho z
kakao. Dodać stopione
masło,
mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. Podzielić na dwie części.Na folii rozwałkować połowę ciemnej masy na duży prostokat o grubości ok 0 , 5 cm. (można sobie pomóc i wałkować również przez folię) Na to rozsmarować połowę białej masy. Zwinąć ciasno roladę.Tak samo postąpić z dugą częścią masy. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić . Z tego przepisu wychodzą dwie pyszne rolady. To koronny przepis jeszcze mojej mamy. U nas w domu był od zawsze....Smacznego :)