Wykonanie
Przepis na te roladki wyszperałam na blogu Domowe wypieki i bardzo spodobały mi się z kilku powodów ale głównie dlatego, że zawsze zostaje mi jeden, dwa
wafle i nie mam co z nimi zrobić. A tu można wykorzystać i jeszcze w dodatku zrobić coś ładnego i smacznego. Ostatnio miałam niemiłą przygodę z nakładaniem wilgotnej masy na
wafle więc trochę się tutaj też tego obawiałam, jednak okazało się, że niepotrzebnie.
Wafle miękną na tyle, żeby można je było zwinąć ale nie rozmakają. Roladki najbardziej są atrakcyjne dla dzieci,
galaretka znika pierwsza:)
Składniki:1
galaretka wiśniowa lub truskawkowa2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru (można dodać mniej)1 paczka
herbatników holenderskich4
wafle (kwadratowe)Masa:100 g
kokosu + 10 łyżek gorącego
mleka0,5 - 3/4 szklanki
cukru pudru250 g
masłaGalaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody. Gdy troszkę ostygnie wylać na talerz (
galaretkę będziemy kroić w grubsze paski) wyłożony folią spożywczą. Odstawić do stężenia. 100 g
kokosu zalać 10 łyżkami gorącego
mleka i odstawić do ostygnięcia. 2 szklanki
mleka zagotować z 1/2 szklanki
cukru pudru. Do gotującego się
mleka wsypać pokruszone
herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4
andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą
kokosową:
masło utrzeć dokładnie z
cukrem pudrem. Stopniowo dodawać
kokos i ucierać, na puszystą masę. Do talerza z
galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię.
Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego
wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.Smacznego!