ßßß Cookit - przepis na Roladki waflowe z galaretką

Roladki waflowe z galaretką

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony tutaj. Moja jedna zmiana - to herbatniki kakaowe..
Składniki:
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
2 szkl. mleka
1/2 szkl.cukru pudru (można dodać mniej)
1 paczka herbatników holenderskich (herbatniki kakaowe)
4 wafle (kwadratowe)
Masa:
100 g kokosu + 10 łyżek gorącego mleka
0,5 - 3/4 szkl. cukru pudru
250 g masła
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy troszkę ostygnie wylać na talerz (galaretkę będziemy kroić w grubsze paski) wyłożony folią spożywczą. Odstawić do stężenia.
100 g kokosu zalać 10 łyżkami gorącego mleka i odstawić do ostygnięcia.
2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru pudru. Do gotującego się mleka wsypać pokruszone herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4 andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą kokosową: masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać kokos i ucierać, na puszystą masę.
Do talerza z galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię. Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/01/474-roladki-waflowe-z-galaretka.html