Wykonanie
Przepis znaleziony tutaj. Moja jedna zmiana - to
herbatniki kakaowe..Składniki:1
galaretka wiśniowa lub truskawkowa2 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukru pudru (można dodać mniej)1 paczka
herbatników holenderskich (
herbatniki kakaowe)4
wafle (kwadratowe)Masa:100 g
kokosu + 10 łyżek gorącego
mleka0,5 - 3/4 szkl.
cukru pudru250 g
masłaGalaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody. Gdy troszkę ostygnie wylać na talerz (
galaretkę będziemy kroić w grubsze paski) wyłożony folią spożywczą. Odstawić do stężenia.100 g
kokosu zalać 10 łyżkami gorącego
mleka i odstawić do ostygnięcia.2 szklanki
mleka zagotować z 1/2 szklanki
cukru pudru. Do gotującego się
mleka wsypać pokruszone
herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4
andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą
kokosową:
masło utrzeć dokładnie z
cukrem pudrem. Stopniowo dodawać
kokos i ucierać, na puszystą masę.Do talerza z
galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię.
Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego
wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.