Wykonanie
Dzisiaj 8 marca, dzień wyjątkowy dla nas kobiet. Życzenia już przyjęte i uśmiechy odebrane, pozostało tylko rozpocząć świętowanie w gronie współlokatorek. Pewnie nam trochę zejdzie szczególnie, że na
stole pojawią się deserki roboczo nazwane
truskawowo-
kokosowym niebem, czyli w rzeczywistości proste połączenie
serka naturalnego z
truskawkami i wiórkami kokosowymi. Prosty sposób, żeby zaskoczyć swoich najbliższych, a warto to robić nie tylko tego jednego dnia w roku! :)

Składniki (4 szklanki):- 1 opakowanie
serka naturalnego (400g)- 1 opakowanie
truskawek (250g)- 50 g wiórek
kokosowych- 4 łyżki
cukru pudru- 1 opakowanie
herbatników (50g)


Wykonanie:Zaczynamy od podzielenie
serka na dwie części (nie powinny być równe, ponieważ będziemy potrzebowali więcej jednej masy). Następnie przygotowujemy
galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu po czym wstawiamy ją do lodówki, aby szybciej stężała. W
między czasie kroimy
truskawki w kostkę, pamiętając aby zostawić kilka sztuk do dekoracji oraz zgniatamy
herbatniki.Do miseczki, w której znajduje się mniejsza ilość
serka wsypujemy
cukier puder oraz wiórki i dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Możemy dodać odrobinę
syropu o smaku
amaretto bądź
olejku zapachowego. Do drugiej miseczki przekładamy zastygniętą
galaretkę i również miksujemy. Następnie masę wkładamy do lodówki na ok. 20 min, po tym czasie przekładamy ją na spód szklanek (pierwsza warstwa deseru), następnie wsypujemy zgniecione
herbatniki, wrzucamy pokrojone w kostkę
truskawki i na koniec wykładamy warstwę
kokosową. Całość dekorujemy
truskawkami i wkładamy na 30 min do lodówki.
