Wykonanie
Kilka
razy natknęłam się na komentarze na temat tych udek. Jednym smakowało inni byli zawiedzeni gdyż nie były odpowiednio doprawione. Wypróbowałam osobiście . Przepis jest świetny. Może mała słoność
kurczaka wynikała z podanej ilosci udek na marynatę. Ja użyłam 2 ćwiartek czyli można przyjąć 4 udka.
Kurczak wyszedł wyśmienity, kruchy, soczysty, idealnie doprawiony. Przepis Nigella Ekspresowo

Składniki :12
udek kurczaka ( proponuję mniejszą ilość
kurczak będzie smaczniejszy )2 szklanki
maślanki1/4 szklanki + 2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku, obrane i zmiażdżone1 łyżka
pieprzu1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
kminu ( nie dałam nie miałam, zastąpiłam
ziołami prowansalskimi )1 łyżka
syropu klonowego ( dała golden
syroup, można dodać
miód )Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej
kurczaka. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki ( minimum na 30 min. ).
Kurczaka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do formy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami
oleju. Pieczemy 30 min. w temp 220°C.Jeśli planujemy zrobić je na obiad, najlepiej przygotować dzień wcześniej aby poleżał odpowiednio długo i przeszedł marynatą.Smacznego :)Przepis bierze udział : Ekspresowo w kuchni