Wykonanie
Chyba nie muszę mówić, że jest znakomite. Zresztą nie natknęłam się do tej
pory na przepis Nigelli, który by mi nie smakował a zwłaszcza ciasto czy inne słodkości. Przepisy są niezawodne. Ciasto wilgotne, puszyste, aromatyczne z chrupiąca skórką. Polecam zwłaszcza dla wielbicieli
kminku. Przepis " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "

Składniki:175 g miękkiego niesolonego
masła + do natłuszczenia formy175 g miałkiego
cukru + łyżka do posypania wierzchu150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g mielonych migdałow4 łyżeczki
kminku3
jajaMasło z
cukrem ucieramy na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy
mąke, proszek,
kminek i
migdały. Do masy dodajemy po łyżce suchych skadników na przemian z
jajkami nie przerywając ucierania. Mieszamy do połączenia.Gotową masę przekładamy do keksówki o długości ok 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym
masłem. Ciasto równamy, posypujemy wierzch łyżką
cukru. Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut. Po 35 minutach należy sparwdzić czy ciasto nie jest już upieczone a jeśli po 45 minutach nie będzie dobre przedłużamy czas pieczenia do 50 minut ( moje było gotowe po 45 ). Podczas studzenia środek placka może się zapaść. Ale jak to
mówi Nigella " taka już uroda tego rodzaju ciasta ". Mi się nie zapadł, jednak jeśli Wam się przydarzy nie panikujcie, tak ma być i już :)Smacznego :)