Wykonanie
Dziś praliny z
likierem. Koniecznie musi być dodatek nawet niewielki
alkoholu gdyż nadają im właściwego smaku. Bardzo smaczne, słodziutkie, rozpływają się w ustach. Idealne na karnawałowe party no i oczywiście na pogaduchy przy
kawie :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki :8 dag
biszkoptu ( może być to
biszkopt kupny jak i resztki ze
spodu biszkoptowego )8 dag miękkiego
masła10 dag
gorzkiej czekolady, startej na wiórki na najmniejszych oczkach ( dałam
czekolady mlecznej )1 łyżka naturalnego
kakao3-4 łyżki
likieru ( w wersji oryginalnej z Baley ja dałam
likieru o smaku
toffi i tylko 1 łyżkę )2 dag zmielonych
migdałów lub innych
orzechów ( dałam zmielone
orzechy włoskie )1 łyżka
cukru pudru ( pominęłam )do obtoczenia :
Kakao,
cukier puder, zmielone
orzechy itp. według uznania ( u mnie zmielone
orzechy włoskie )
Biszkopt kruszymy na proszek, kolejno dodajemy
masło,
kakao,
cukier puder, startą
czekoladę,
likier,
migdały. Wszystko razem miksujemy lub zagniatamy rękoma. Odstawiamy na godzinę do lodówki aby masa stężała. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtaczamy w zmielonych orzechach,
kakale czy cukrze pudrze. Przechowujemy w lodówce.Smacznego :)