Wykonanie
Inspiracją do zrobienia masy było ciasto, które jadłam kiedyś w
cukierni :)Składniki
biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru kryształu5 łyżek
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa:1 kostka
masła (200g)3
jajka1/2 szklanki
cukru kryształu20 dkg
trufli w
czekoladzie1/2 kieliszka
spirytusu2
bananydo nasączenia:1/2 kieliszka orzechówki + 1/3 szklanki
wodydo posypania:łyżeczka
kakaoSposób przygotowaniaZ podanych składników przygotować
biszkopta. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 45x30cm. Upieczonego
biszkopta przykryć ściereczką i razem z papierem zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy wystygnie, rozwinąć i zdjąć papier.Całe
jajka ubić z
cukrem, a
potem ubijać na parze. Kiedy będą gorące dodać pokruszone
cukierki i miksować aż połączą się z
jajkami. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę
truflową. Pod koniec ucierania dodać
spirytus.
Biszkopta nasączyć,
potem rozsmarować masę i rozłożyć pokrojone w plasterki
banany.
Biszkopta z masą zwinąć, wierzch posypać
kakao. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL