Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mielonka z
grzybamiKabanosy wieprzowe »
Salceson wolsztyński
Składniki:-
mięso i
maski z głów wieprzowych 1,5kg-
serca wieprzowe 1,5kg- skórki wieprzowe 4kg- krew 2-3l-
pieprz 2g/kg-
ziele angielskie 0,5g/kg-
czosnek 1g/kg-
cebula 5g/kg- peklosól 20g/kg-
sól morska lub kamienna 20g/kg- żołądki wieprzowe lub pęcherzeSposób wykonania:
Mięso z głów i
serca peklujemy na sucho 48h, pozostałe surowce solimy.
Mięso, skóry i
serca gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości
wody. Po ostudzeniu rozdrabniamy.
Mięso z z głów kroimy w paski, pobodnie
serca. Część skór ok. 25% rozdrabniamy wraz z
cebulą na sitku 3mm. Całość mieszamy z
przyprawami i krwią świeżą lub suszoną. W przypadku suszonej dajemy około 20g
krwi na kg farszu. Suchą krew rozpuszczamy w ciepłym rosole i miksujemy blenderem. Dodajemy do farszu i mieszamy.Przygotowaną masą napełniamy dość luźno żołądki lub pęcherze, zawiązujemy i parzymy.
Wodę w naczyniu podgrzewamy do temperatury około 85 stopni, wkładamy
salceson i parzymy około 1,5 do nawet 3 godzin do osiągnięcia wewnątrz temperatury około 68-70 stopni. Wypływający
salceson nakłuwamy.Studzimy w chłodnym pomieszczeniu rozkładając równomiernie na powierzchni w temperaturze do 6 stopni. Po odparowaniu prasujemy i studzimy do temperatury poniżej 6 stopni. Przechowujemy w lodówce. Można mrozić.,Smacznegoponiedziałek, 18 maja 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter