ßßß Cookit - przepis na Sieja wędzona

Sieja wędzona

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Domowy żurek
Serek jogurtowy »
Sieja wędzona
Składniki:
- sieja,
- sól kamienna 50g/litr
Ryby wypatroszyć, nie skrobać, włożyć do zalewy (1 do 1,5 litr zalewy na kg ryby) na 24h w lodówce temp. ok 6 stopni.
Następnie wyjąć, powiesić do ocieknięcia na kilka godzin i dokładnie osuszyć.
Następnie wieszamy do wędzarni. Temp ok. 40-50 stopni, mało dymu duży ciąg i osuszamy ok 30 min. Następnie wędzimy ciepłym dymem o temp. do 50 stopni przez ok 3-4h, czas potrzebny na uzyskanie ładnej barwy. Następnie należy podnieść temp do 80-90 stopni, aby wewnątrz najgrubszego mięśnia ryba uzyskała co najmniej 62 stopni.
Jeśli nie mam czasu, a rybka już czeka to można natrzeć ją solą morską i ziołami, jeśli lubicie.
Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie powiesić w wędzarni, osuszyć i wędzić 3-4 h z podpiekaniem na koniec, do osiągnięcia temp wewnątrz najgrubszego mięśnia ok 62 stopni.
Smacznego
piątek, 03 kwietnia 2015, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/04/Sieja-wedzona.html