Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb amarantusowy wg. Kasi
Kiełbasa parówkowa »
Szynka obsychająca

Kiedyś robił to mój dziadek. Robił całą tylna
szynkę wieprzową z kopytkiem. Najpierw solił długo w gliniaku,
potem wisiała nad płytą, kuchnia kaflową z fajerkami i obsychało. Stopniowo ścinało się to co obeschnie plastrami i na bieżąco zjadało. Robiło się ten wyrób w miesiącach zimnych.Postanowiłem odtworzyć przepis przy użyciu małych
szynek. Chyba się mi udało. Smak podobny.Składniki:- tylna
szynka wieprzowa w całości lub wykrojone mięśnie-
sól kamienna lub morska 50g/kg-
listek laurowy-
pieprz-
ziele angielskieJeśli robimy małe mięśnie
szynek jak ja teraz to postępujemy tak. Solimy
mięso na sucho ok. 10-14 dni w zimnym (temp poniżej 10 stopni). Nacieramy
mięso solą dodajemy
przyprawy w całości wkładamy do pojemnika, ścisło układając obok siebie. Podczas peklowania wytwarza się płyn, dlatego dwa
razy dziennie
mięso obracamy. Pojemnik przykryłem luźno folią spożywczą, aby
mięso na wierzchu nie obsychało. Następnie wyjmujemy z zalewy. Wieszamy przekłuwając sznurkiem na dobę w np. kuchni aby ociekło. Następnie powinny wisieć w pobliżu ciepła. W naszym przypadku nie mając starej kuchni z fajerkami powiesiliśmy przy kuchence gazowej.

Codziennie się coś gotuje i jest stosunkowo ciepło. Po tygodniu dwóch można zacząć obcinać (strugać) listki wzdłuż
mięśni w tych miejscach gdzie
mięso obeschło i tak mamy przekąskę na bieżąco na kilka dni.

W przypadku produkcji
szynki w postaci całej tylnej nogi peklować należy na mokro z nastrzykiem, pamiętam, że tak chyba było to robione. Może ktoś pamięta taki wyrób?niedziela, 21 grudnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter