Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa czosnkowa suszona wg ...
Golonka wieprzowa parzona »
Kiełbaska biała selerowa

Składniki:-
karkówka wieprzowa 3,5kg-
golonka wieprzowa bez skóry 1,5kg-
woda do 10%-
pieprz mielony 1,5g/kg-
majeranek 3g/kg-
sól selerowa 20-24g/kg-
czosnek świeży 2 główki- jelita wieprzowe kal 32+
Karkówkę klasyfikujemy.
Mięso kl I rozdrabniamy na sitku 8 mm,
mięso wieprzowe kl. II na sitku 5 mm, a
mięso z
golonek na sitku 3mm.Mieszamy wszystkie rodzaje
mięsa, dodajemy
przyprawy,
sól i
wodę. Wyrabiamy masę dokładnie, aż nabierze kleistości.Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki o długości ok 12-15cm. Odkładamy na ok. 8 h w temp. 10 stopni.

Użycie
soli selerowej zmienia nieco smak wyrobu oraz bez użycia peklosoli nadaje sparzonej
kiełbasce w przekroju lekko różowej barwy.
Kiełbaski możemy użyć do barszczu, bigosu, sparzyć i zjeść z
chrzanem, ... lub zamrozić na surowo i sparzyć przed konsumpcją.Smacznegoniedziela, 07 grudnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter