Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Konserwa z
wędzonej makreli w ...Suszone kacze udka »
Przepis jest bardzo prosty i nie różni się w zasadzie niczym jak na
kiełbasę domową w osłonkach.
Mięso z
łopatki kroję w grubą kostkę, dodaję około 20 gram peklosoli, całość mieszam a następnie umieszczam w lodówce na 1-2 dni. Po cz ym
mielę w maszynce o najgrubszych oczkach, dodaję około setki przegotowanej, przestudzonej
wody. odrobinę
pieprzu, kilka ziaren
ziela angielskiego, trochę
kolendry i
gorczycy - wszystko ucieram w moździerzu. Dodaję szczyptę
gałki muszkatołowej. Wszystkie
przyprawy mieszam dokładnie ze sobą. Jedną płaską łyżeczkę dodaję do
mięsa i dokładnie wyrabiam, dodając odrobię
żelatyny, można dodać troszkę
cukru. Jak ktoś lubi to i
czosnek Ja całość wyrabiam w robocie kuchennym. Mój
szynkowar mieści 1,11,1 kg.
mięsa. Całość upycham ścisło w woreczku, zawiązuję i pakuję do
szynkowara. Ja zazwyczaj pozostawiam tak zamknięte
mięso jeszcze na dobę w lodówce. Następnie prażę w garnku około 1,2 - 2 godz. w temperaturze
wody 85-90 st.C. Po czym chłodzę a następnie do lodówki na kilka godzin. Na
szynkową przygotowuję podobnie tylko, że odrobię
mięsa mielę Ale to nie konieczne) w maszynce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli nie
mielę nic to dodaję troszkę więcej
żelatyny. Znacznie trudniej wyrabiać jest duże kawałki
mięsa.
Mięso po wyrobieniu musi się stać kleiste.Smacznego.wtorek, 18 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter