ßßß
1 Kg łopatki 1/2 szklanki wody łyżeczka cukru pudru (ja dałem zwykły) 2 łyżeczki peklosoli szczypta gałki muszkatołowej pieprz do smaku jak kto lubi łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny mięso kroimy na pla stry 2 cm i średnio rozbijamy tłuczkiem. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić , zalać mięso troszkę ugniatając i wstawić do lodówki na 12 h. Na następny dzień dodać przyprawy gałkę muszkatołową , pieprz , majeranek ,i żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć układać mięso ugniatając dobrze aby w środku nie było powietrza , zawinąć woreczek zamknąć szynkowar i do lodówki na 24 h. Następnie parzymy w temp. 80-85 stopni do osiągnięcia wewnątrz produktu temp. 71 stopni , wystudzić troszkę szynkowar i do lodówki na 12 h Po tym czasie wyjmujemy szyneczkę i się zajadamy. Smacznego.wtorek, 18 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter