Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa zwyczajna z dzika
Keczup domowy »
Składniki:-
wieprzowina kl. II (
boczek, raczej chudy)- kultury bakterii bactoferm cp77 lub
serwatka- peklosól-
cukier 2g/kg- peklosól 20g/kg-
pieprz- osłonki kolagenowe lub baranie 19mm
Boczek bez skóry pokroić w kostkę ok 3x3 cm. Zapeklować na sucho 20g peklosoli na kg
mięsa. Dodać kultury bakterii oraz
cukier i
pieprz. Wymieszać dokładnie i odstawić na dobę w nakrytym naczyniu w temp. ok 15 stopni. Następnie
mięsko zemleć na sitku 8mm.Napełnić ściśle osłonki odkręcając jak najkrótsze
kiełbaski tak ok. 4-6cm lub przewiązywać przędzą bawełnianą. Moje mają ok. 6-8cm.Napełnione osłonki powiesić na 2-3 dni w temp ok. 10-15 stopni i wilgotności ponad 60%.Następnie można przenieść do lodówki, jednak nie każda się do tego nadaje. Ja ma starą kilkudziesięcioletnią lodówkę z zamrażalnikiem wewnątrz. Do dojrzewania
wędlin jest super. Nie robi się pleśń i wyroby nie wysychają za szybko.Proces dojrzewania i obsychania to co najmniej 10 dni, im dłuższy tym będą twardsze.
Kiełbaski są dobre gdy zrobią się twarde.Oryginał jest właśnie twardy, coś jak
salami.Smacznegoniedziela, 07 września 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter