Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa tatrzańskaPółgęski »Wędzarnia ŁowcyOto moja pierwsza wędzarnia zbudowana zgodnie z Pana wytycznymi. Serdecznie dziękuje za wskazówki i projekt.1. Fundament: wymiary – 1 m/1 m, głębokość 40 cm

2. Folia, zbrojenie: 2 kratownice z prętów 12 mm i 6 mm (poprzeczki)

3. Beton B30.

4. Palenisko: cegła dziurawka, 7
rzędów (ostatnia cegła połówkowa), zaprawa do klinkieru, wymiary: 78 cm na 90 cm

5. Naproże: cegła połówka, zaszalowane i podparte, 2 pręty zbrojeniowe, zalane betonem

6. Strop paleniska: grubość 6 cm, wymiary - 63 cm na 76 cm, otwór
dymowy – 24 cm na 24 cm; zbrojenie – 2 kratownice z pręta zbrojeniowego 6 mm, strop wylany poza wędzarnią

7. Ostatni rząd z cegieł połówek, pozostało miejsce, na którym będzie wspierał się strop

8. Drzwiczki żeliwne – wymiary zewnętrzne: 32 cm wysokość, 47 cm szerokość

9. Cegły pokryłem cienką warstwą samego cementu

10. Mocowanie drzwiczek: drzwiczki miały specjalne wąsy do mocowania, nawierciłem w nich i cegłach otwory, włożyłem kołki rozporowe i przykręciłem

11. Stop wylałem na tarasie, później przeniosłem go we właściwe miejsce

12. Szkielet skrzyni wykonany z kantówek 4x4 cm,

13. Poprzeczki wzmacniające 4x2 cm

14. Drzwi wędzarni szerokie: wymiary skrzydła – szerokość 38 cm, wysokość 100 cm

15. Z zewnątrz skrzynia obita sosnowymi deskami pióro/wpust o szerokości 9 cm (bez wpustu); wymiary skrzyni: szerokość 81 cm; długość 94 cm; wysokość 108 cm, wewnątrz miejsce na ocieplenie grubości 4 cm

16. Mocowanie skrzyni: pręt gwintowany zakotwiczony w otworach cegły dziurawki za pomocą betonu

17. Daszek unoszony: z jednej strony zawiasy

18. Uchylenie daszka regulowane za pomocą odpowiednich listew

19. Skrzynia 2-krotnie pomalowana impregnatem do drewna

20. Ocieplenie – wełna mineralna 4 cm, na to blacha nierdzewna grubości 0 , 6 mm

21. Termometr z bagnetem o długości około 8 cm, przechodzi przez ściankę skrzyni

22. Przed pierwszym wędzeniem wędzarnia 2-krotnie przepalona do temperatury 110 st. C

23. Pierwsze samodzielnie przygotowane uwędzone
serki z
krowiego mleka wg przepisu Beiota

24. Pierwsze wędzonki wg przepisów Dziadka

Wnioski po pierwszym wędzeniu:Zrezygnowałem z komina oraz bocznych otworów wentylacyjnych, tuż poniżej daszku. Wydawało mi się, że sam uchylny daszek wystarczy. Podczas pierwszego wędzenia okazało się, że nie miałem najmniejszych problemów z utrzymaniem temperatury wędzenia w granicach 45-55 st. C. Wędziłem cały czas z
daszkiem uchylonym na 4 cm przez 6 godzin. Temperatura kilka
razy skoczyła mi na 65 st. C., natychmiast obniżałem ją poprzez uchylenie jednego skrzydła drzwiczek. Podczas wędzenia nic nie skraplało się na wędzonkach, nawet ściany wyłożone blachą pozostawały suche. Wędzonki bez najmniejszego śladu okopcenia, czy sadzy. Osuszanie: godzina bez
dymu w temperaturze ok. 50 st. C. Drewno pół na pół: olcha i śliwa.Do osuszania warto przygotować trochę cieniutkich szczapek, które zapalają się szybko, nie wydzielają zbyt dużo
dymu.Regulacja temperatury wędzenia: gdy temperatura spadał poniżej 45 st. C., uchylałem na chwilę drzwiczki paleniska. Gdy na drewnie pojawiał się ogień, natychmiast przymykałem drzwiczki. W sytuacjach, gdy temperatura przekraczała 60 st., uchylałem jedno skrzydło drzwiczek.Dziękuję dla kolegi
Jacka za przesłanie zdjęć oraz opis budowy.niedziela, 04 maja 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter