Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa popularna
Kiełbasa cienka wg.
Kuby »
Mielonka z uszami

Składniki:-
mięso wieprzowe kl. II (okrawki z rozbioru lub
boczek,
karkówka) 3kg-
mięso wieprzowe kl. III (
golonka) 1kg- uszy wieprzowe wędzone 1kg-
pieprz naturalny 1,0g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/-
czosnek 2g/kg-
papryka słodka na tzw. oko-
żelatyna ok 1-2 łyżeczki na kg- peklosól 18g/kg
Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h peklosolą 18g/kg. Następnie
wieprzowinę kl. II rozdrobnić na sitku 8mm, a kl. III na sitku 3mm. Uszy po wędzeniu były parzone 2h. Następnie należy uszy wraz z tłusta częścią od strony głowy pokroić i zemleć na sitku 6mm. Wymieszać wszystkie rodzaje
mięsa, dodać
przyprawy oraz
wodę w ilości do 5%. Na koniec wsypać
żelatynę i wymieszać, napełnić osłonki barierowych lub
szynkowar.Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1 , 5-2h.Smacznegosobota, 03 maja 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter