Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Bułeczki lub chlebekStynka »
Kiełbasa jak lisiecka

Prawdziwy przysmak. Musze to potwierdzić!Bardzo chuda jeśli ktoś takie lubi. 90% to
schab.Składniki:-
wieprzowina kl. I (
schab) - 4kg-
wieprzowin kl. II - 1kg
Przyprawy:- peklosól- 16-18g/kg-
cukier – 1g/kg-
pieprz- 1g/kg-
gałka muszkatołowa – 0,5g/kg-
kminek - 0,4g/kg- jelita najlepiej wołowe fi. ok 50mm
Schab obrabiamy tj. usuwamy tłuszcz i błony oraz tzw. warkocz.
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h w temp. 6stopni. Jedynkę wieprzową rozdrabniamy na szarpaku, a dwójkę na sitku o średnicy 8mm.
Mięsa mieszamy dodając
przyprawy oraz ok 5%
wody, po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (lodówka).Następnie po tym czasie ponownie mieszamy dodając ok. 0,1litra
wody, napełniamy jelita dość mocno i formujemy wianki (kółka).Osuszamy w wędzarni ok. 30-45min i następnie wędzimy w temp. do ok. 60 st C przez ok 4h. Następnie podnosimy temp. do 80-90 stopni i pieczemy ok. 1 do 1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru i temp wewnątrz ok 70 stopni.Po upieczeniu
kiełbasę schładzamy. Do wędzenia używamy tylko drewan olchowego.Smacznegośroda, 19 marca 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter