ßßß
Prawdziwy przysmak. Musze to potwierdzić!Bardzo chuda jeśli ktoś takie lubi. 90% to schab.Składniki:- wieprzowina kl. I (schab) - 4kg- wieprzowin kl. II - 1kgPrzyprawy:- peklosól- 16-18g/kg- cukier – 1g/kg- pieprz- 1g/kg- gałka muszkatołowa – 0,5g/kg- kminek - 0,4g/kg- jelita najlepiej wołowe fi. ok 50mmSchab obrabiamy tj. usuwamy tłuszcz i błony oraz tzw. warkocz. Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h w temp. 6stopni. Jedynkę wieprzową rozdrabniamy na szarpaku, a dwójkę na sitku o średnicy 8mm. Mięsa mieszamy dodając przyprawy oraz ok 5% wody, po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (lodówka).Następnie po tym czasie ponownie mieszamy dodając ok. 0,1litra wody, napełniamy jelita dość mocno i formujemy wianki (kółka).Osuszamy w wędzarni ok. 30-45min i następnie wędzimy w temp. do ok. 60 st C przez ok 4h. Następnie podnosimy temp. do 80-90 stopni i pieczemy ok. 1 do 1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru i temp wewnątrz ok 70 stopni.Po upieczeniu kiełbasę schładzamy. Do wędzenia używamy tylko drewan olchowego.Smacznegośroda, 19 marca 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter