ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa jak lisiecka

Kiełbasa jak lisiecka

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Bułeczki lub chlebek
Stynka »
Kiełbasa jak lisiecka
Prawdziwy przysmak. Musze to potwierdzić!
Bardzo chuda jeśli ktoś takie lubi. 90% to schab.
Składniki:
- wieprzowina kl. I (schab) - 4kg
- wieprzowin kl. II - 1kg
Przyprawy:
- peklosól- 16-18g/kg
- cukier – 1g/kg
- pieprz- 1g/kg
- gałka muszkatołowa – 0,5g/kg
- kminek - 0,4g/kg
- jelita najlepiej wołowe fi. ok 50mm
Schab obrabiamy tj. usuwamy tłuszcz i błony oraz tzw. warkocz. Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h w temp. 6stopni. Jedynkę wieprzową rozdrabniamy na szarpaku, a dwójkę na sitku o średnicy 8mm. Mięsa mieszamy dodając przyprawy oraz ok 5% wody, po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (lodówka).
Następnie po tym czasie ponownie mieszamy dodając ok. 0,1litra wody, napełniamy jelita dość mocno i formujemy wianki (kółka).
Osuszamy w wędzarni ok. 30-45min i następnie wędzimy w temp. do ok. 60 st C przez ok 4h. Następnie podnosimy temp. do 80-90 stopni i pieczemy ok. 1 do 1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru i temp wewnątrz ok 70 stopni.
Po upieczeniu kiełbasę schładzamy. Do wędzenia używamy tylko drewan olchowego.
Smacznego
środa, 19 marca 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/03/Kielbasa-jak-lisiecka.html