Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pasztet z dzika
Kiełbasa parówkowa z dzika »
Kiełbasa krajana z dzika

Krajana to ta z prawej, czyli gruba.Surowce i
przyprawy:-
szynka z dzika (kl. I) - 9kg,- ścięgniste z dzika - 1 kg,- peklosól – 17g/kg-
pieprz naturalny - 1,2g/kg-
cukier 1,5g/kg,-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg- osłonki
białkowe fi 65mm
Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach odpowiednio klasami. Mieszamy z peklosolą w ilości 17g/kg
mięsa i wstawiamy do lodówki na 48h.
Mięso kl. III mielemy na siatce 3mm 2-3
razy lub kutrujemy, albo rozdrabniamy blenderem. Mieszamy najpierw
mięso kl. I, aż nabierze kleistości i następnie dodajemy
mięso kl. III (masą wiążącą). Dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy.

Napełniamy ściśle osłonki uzyskaną masą. Wykłuwamy powietrze. Osadzamy w przewiewnym miejscu 2-4h.Wędzimy najpierw w
dymie o temp. ok 50 stopni przez 2,5h. Następnie Podnosimy temp do ok. 90 stopni i podpiekamy do uzyskania wewnątrz batony temp. ok. 70stopni lub można ten krok pominąć i parzyć
kiełbasę w wodzie o temp. ok 75 stopni do uzyskania wewnątrz batonu temp. ok 70 stopni.Studzimy do temp. poniżej 18 stopni.

Smacznegowtorek, 13 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter