Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa kanapkowa z dzika
Karkówka dojrzewająca »Frankfurterki z
dziczyzną
Składniki i surowce:-
wieprzowina I kl. 2,5kg-
mięso z dzika okrawki II kl. 2,5kg (lub
mięso wieprzowe jeśli nie macie)- jelita baranie lub kolagenowe fi 19mm- peklosól 18g/kg-
cukier 10g/kg-
pieprz 1g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg
Mięso I i II klasy pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 48h.Następnie oba rodzaje
mięsa zemleć na sitku 8mm.Wymieszać razem, aż nabiorą kleistości. Dodać
przyprawy. Wymieszać i napełnić masą osłonki. odkręcając w parki ok 20cm. Osadzać ok. 4h w temp ok. 6 stopni lub jeśli taką nie dysponujemy to ok. 2h w temp pokojowej.

Wędzić
dymem o temp ok. 40 -50 stopni przez 6-8h do osiągnięcia złotego koloru.Parzyć w wodzie o temp. 75 stopni przez ok. 10 min.Schłodzić i powiesić do osuszenia.Smacznegosobota, 14 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter