ßßß Cookit - przepis na Mielonka Tyrolska z galaretką

Mielonka Tyrolska z galaretką

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Lecznicza mikstura na ...
Roladki z marynowanej kapusty »
Mielonka Tyrolska z galaretką
Składniki:
- łopatka wieprzowa 4kg
- wołowina gulaszowa 0,5kg
- skórki wieprzowe 0,5kg
- peklosól 18g/kg
- pieprz biały 1,5g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- czosnek 1-2 ząbki na kg
- żelatyna w ilości która trzeba ustalić eksperymentalnie, ale zazwyczaj 3-4 razy więcej na litr wody niż podaja na opakowaniu
- woda
- osłonki barierowe
Łopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na sitku 2-3mm.
Następnie wołowinę mielemy na sitku 3mm, a łopatkę na sitku 5-6mm.
Mieszamy mięso dodając skórki oraz przyprawy. Rozrabiamy żelatynę w wodzie i dodajemy ok. 30% roztworu w stosunku do masy mięsnej.
Mieszamy i napełniamy osłonki barierowe. Zawiązujemy i parzymy w temp nieco wyższej niż zwykle, tj. ok. 80 stopni przez 2h. Studzimy w zimnej wodzie do temp poniżej 20 stopni. Następnie studzimy w pozycji pionowej w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.
Smacznego
czwartek, 03 października 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/10/Mielonka-Tyrolska-z-galaretka.html