Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Lecznicza mikstura na ...Roladki z marynowanej
kapusty »
Mielonka Tyrolska z
galaretką
Składniki:-
łopatka wieprzowa 4kg-
wołowina gulaszowa 0,5kg- skórki wieprzowe 0,5kg- peklosól 18g/kg-
pieprz biały 1,5g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg-
czosnek 1-2 ząbki na kg-
żelatyna w ilości która trzeba ustalić eksperymentalnie, ale zazwyczaj 3-4
razy więcej na litr
wody niż podaja na opakowaniu-
woda- osłonki barierowe
Łopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie
wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na sitku 2-3mm.Następnie
wołowinę mielemy na sitku 3mm, a
łopatkę na sitku 5-6mm.Mieszamy
mięso dodając skórki oraz
przyprawy. Rozrabiamy
żelatynę w wodzie i dodajemy ok. 30% roztworu w stosunku do masy
mięsnej.Mieszamy i napełniamy osłonki barierowe. Zawiązujemy i parzymy w temp nieco wyższej niż zwykle, tj. ok. 80 stopni przez 2h. Studzimy w zimnej wodzie do temp poniżej 20 stopni. Następnie studzimy w pozycji pionowej w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.Smacznegoczwartek, 03 października 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter