ßßß
Składniki:- łopatka wieprzowa 4kg- wołowina gulaszowa 0,5kg- skórki wieprzowe 0,5kg- peklosól 18g/kg- pieprz biały 1,5g/kg- gałka muszkatołowa 0,5g/kg- czosnek 1-2 ząbki na kg- żelatyna w ilości która trzeba ustalić eksperymentalnie, ale zazwyczaj 3-4 razy więcej na litr wody niż podaja na opakowaniu- woda- osłonki barieroweŁopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na sitku 2-3mm.Następnie wołowinę mielemy na sitku 3mm, a łopatkę na sitku 5-6mm.Mieszamy mięso dodając skórki oraz przyprawy. Rozrabiamy żelatynę w wodzie i dodajemy ok. 30% roztworu w stosunku do masy mięsnej.Mieszamy i napełniamy osłonki barierowe. Zawiązujemy i parzymy w temp nieco wyższej niż zwykle, tj. ok. 80 stopni przez 2h. Studzimy w zimnej wodzie do temp poniżej 20 stopni. Następnie studzimy w pozycji pionowej w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.Smacznegoczwartek, 03 października 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter