ßßß
Wzorowałem się na przepisie Dziadka z WD, ale szukałem swojego smaku i troszkę przepis zmodyfikowałem, jak często to robię. Nazwa pozostała.Składniki:- mięso wieprzowe kl II (wybierałem raczej chude) 4kg- mięso wieprzowe kl III (z golonek) 0,5kg- mąka 30-50g/kg, ja dałem pszenną graham, może być z pełnego przemiału lub ziemniaczana, tylko pozostają otręby widoczne na foto, jak komuś przeszkadza to wg. uznania- pieprz 1g/kg- ziele angielskie 0,5g/kg- gałka muszkatołowa 0,5g/kg- osłonki barierowe lub słoiki- peklosól 18g/kgMięso pokroić w kawałki i kl. II zemleć na sitku 8mm, a kl. III zemleć na sitku 2-3mm. Dodać peklosól, wymieszać i pozostawić w lodówce na 48h. Następnie wyjąc wymieszać, dodając max 10% wody oraz przyprawy i mąkę.Napełnić słoiki lub osłonki.Parzyć w temp ok. 75 stopni 1h 45 min. Ostudzić i zajadać. Wyrób dość chudy, twardy, zwięzły, bez galaretki, smaczny. W temp. ok 6 stopni można przechowywać ok 2 tyg. max.czwartek, 24 października 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter