Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Baleron wędzony - parzonySało »
Kiełbasa myśliwska z jelenia

Składniki:-
mięso z jelenia bez tłuszczu jak kl. I 40%,-
wieprzowina kl. II 50%,- ścięgniste z jelenia 10%,-
pieprz naturalny 1,5 g/kg-
jałowiec 1-2g/kg-
czosnek świeży 1-2g/kg- peklosól 18g/kg- jelita do 32 mmWszystkie rodzaje
mięsa zapeklować na sucho 5 dni. Następnie
mięso kl.I z jelenia mielemy na sitku ok. 13mm,
wieprzowinę kl. II na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 2-3mm.Wszystkie rodzaje
mięs mieszamy i dodajemy
przyprawy.Nadziewamy ściśle jelita i odwijamy na kiju w odcinki ok. 20cm. Dzielimy w parki.Osadzamy i osuszamy
kiełbaski kilka godzin. Następnie wędzimy w temp. do 50 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Podnosimy temp,. do max 90 stopni i dopiekamy do momentu osiągnięcia wewnątrz temp. ok 70 stopni. Na oko, czyli bez termometru jest to moment w którym
kiełbasa jest gorąca po uchwyceniu dłonią. Jak trudno utrzymać, czyli parzy, a nie płynie z niej tłuszcz jest ok. Wyjmujemy i studzimy na powietrzu do temp. poniżej 18 stopni.Następnego dnia wędzimy powtórnie w
dymie o temp. do ok 30 stopni. Można podwędzić jeszcze jeden dzień.Następnie podsuszamy 5-7 dni w temp. ok. 15 stopni i wilgotności ok 80%.Smacznegoponiedziałek, 29 kwietnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter