ßßß Cookit - przepis na Salceson domowy

Salceson domowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mieszałka elektryczna
Kiełbasa parówkowa z jelenia »
Salceson domowy
Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i energo chłonny.
Składniki:
- nóżki wieprzowe,
- golonki wieprzowe,
- podgardle,
- skórki,
- ozór,
- uszy,
- serce,
- płuca,
- nerki,
- głowizna (głowa wieprzowa)
- żołądki i kątnice wieprzowe
- kości pozostałe z rozbioru półtuszy
Przyprawy:
- majeranek
- pieprz 2g/kg
- ziele angielskie 0,3g/kg
- sól do smaku wg. upodobań
- czosnek 1,5g/kg - świeży
- cebula 3g/kg
Do salcesonu krwistego użyłem suchej krwi w ilości podanej na opakowaniu przez producenta na 1 l wywaru lub użyć świeżej krwi. Żołądki lub kątnice umyć i zasolić. Płuca i podgardle pokroić oraz zasolić. Ozory sparzyć i obrać ze skóry. Wszystkie pozostałe mięsa pokroić w większe kawałki 6x6 cm i zapeklować razem z kośćmi 10g peklosoli/kg masy przez 48h. Płuca obmyć z soli i sparzyć ok 10-15 min w wodzie o temp. ok. 75 stopni. Następnie po ostygnięciu zemleć na sitku 3mm.
Wszystkie pozostałe rodzaje mięsa obmyć, włożyć do garnka razem z kośćmi i gotować w bardzo małej ilości wody ok. 2h do stanu miękkości.
Po wystygnięciu skórki i płuca zemleć na sitku 3mm (niewielką część zostawiam nie zmielonych do farszu).
Pozostałe mięsa pokroić w kawałki ok 2x2cm. Kości obrać z mięsa. Włożyć wszystkie rodzaje mięsa do dużej miski i wymieszać. Dodać wywaru z gotowania tyle, aby masa miała odpowiednią lepkość i kleistość. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Do farszu na salceson krwisty dodać krew rozrobioną w wywarze lub ciepłej wodzie lub użyć świeżej krwi.
Wypłukać dobrze żołądki lub kątnice wieprzowe. Odwrócić stroną zewnętrzną do wewnątrz. Zawiązać przędzą jeden otwór i przez drugi napełnić luźno farszem. Zawiązać. Następnie włożyć do garnka z wodą o temp ok 75stopni i ok. 1,5h.
Wyjąć, pozwolić na odparowanie w temp. ok. 6 stopni. i włożyć pomiędzy dwie deski i obciążyć, a następnie pozostawić do wystygnięcia, celem sprasowania w temp. ok. 6 stopni. Można użyć do prasowania praski do serów.
Smacznego
wtorek, 26 marca 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/03/Salceson-domowy.html