Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Nalewka cytrynowa
Kiełbasa wojskowa z 1952r. »
Nalewka malinowa

Składniki:1 kg
malin (najlepiej leśnych),Ok. 0,5 kg
cukru ,Kilka
goździków,Kilka pestek
śliwki,2 gałązki
melisy cytrynowej,1 l
wódki.Oczyszczone i osuszone
maliny włożyć do słoja i posypać
cukrem (jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich
nalewek wystarczy ok. 1 szk.
cukru). Zamknąć szczelnie i postawić na
słoneczne okno. Codziennie potrząsać słojem, aby
cukier roztopił się szybko, a
maliny puściły sok. Po kilku dniach, kiedy soczek ładnie się wytrąci,
maliny zalać 1 l
wódki, dodać lekko rozgniecione
goździki i roztłuczone lekko pestki (nie należy mocno rozbijać pestek, bo później trudno je wybrać spośród
malin J) oraz gałązki
melisy.
Nalewkę postawić na okno na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.
Owoce można wykorzystać do deserów i
lodów (wcześniej należy wybrać z
malin dodatki).Uwaga! Nie należy zbyt długo zwlekać z dolaniem
wódki, bo
maliny zaczynając fermentować dodatkowo ją zakwaszą.wtorek, 09 października 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter