ßßß Cookit - przepis na Śliwki wędzone

Śliwki wędzone

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa suszona piwkowa Arka
Smarówka skwarkowa »
Śliwki wędzone
Składniki:
- śliwki węgierki
- patyczki do szaszłyków
Do wędzenia najlepiej jak są śliwki słodkie, mięsiste, nie za bardzo dojrzałe. Śliwki oczyścić, przekroić na pół i wydrylować.
Nadziać na patyczki.
Umieścić w wędzarni .
Wędzić gęstym dymem o temp. do max 40 stopni. Czasem można troszkę podnieść temp. do ok. 60-70 stopni na pewien krótki czas, aby przyśpieszyć suszenie.
Wędzimy przez 2-3, czasem może być potrzeba nawet 4 dni z przerwami, tj. pomiędzy wędzeniami robimy dzień przerwy i dajemy śliwkom obeschnąć (pozostawiamy je cały czas w wędzarni).
Po drugim wędzeniu
Po trzecim wędzeniu
Jak już będą pomarszczone i gumiaste są gotowe do przechowania w słoikach.
Smacznego
czwartek, 09 października 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/10/Sliwki-wedzone.html