Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb z
żurkiemBaleron »
Bułka zwykła drobna z 1965
Jest to przepis z systemu technologicznego dla
bułek zwykłych drobnych na 100kg
bułek wykonanych metodą bezpośrednią, czyli bez rozczynu.Przepis jest z 1965. Jedyny problem to
mąka. Wtedy używano 850, która obecnie jest już niedostępna. Wszystkie inne
mąki niż 850 wtedy uważane były za gorszego gatunku, czyli wszystkie obecne! Bułeczki na
mące 550 i tak wyszły o wiele lepsze niż każde ze sklepu. Co potwierdziły nasze dzieci. Wykonanie i przepis jest bardzo prosty. Dlaczego w takim razie nie robią teraz takich?Kto odpowie?????Składniki:- 980 g
mąki pszennej,- 550 g
wody,- 20 g
drożdży,- 5 g
cukru,- 15 g
soliSposób przygotowania:
Wodę podzielić na 2 części ( nie muszą być równe); w jednej rozprowadzić
drożdże z
cukrem i łyżką
mąki – odstawić do spienienie i wyrośnięcia; w drugiej rozpuścić
sól.
Mąkę przesiać do miski dodać do tego
wodę z
solą oraz
drożdże. Zagnieść elastyczne, gładkie i dość miękkie ciasto. Uwaga!!! Istotna jest temperatura
wody i
mąki:
mąka najlepiej w temperaturze pokojowej a
drożdże należy dodawać do
wody o temp. 32°C.Ciasto po zagnieceniu przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (temp. ok. 30-32 °C, czas wyrastania 60-90 minut – do podwojenia objętości).Ciasto jeszcze raz przegnieść, podzielić na 16 części, uformować
bułki i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230°C, włożyć
bułki i piec ok. 18 min. W czasie pieczenia można 2-3 krotnie spryskać piekarnik i
bułki wodą. Gotowe
bułki studzić na kratce.
Smacznego!środa, 31 października 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter