ßßß
Składniki:- podpiwek kujawski,- drożdże suche lub świeże,- cukier,Do 10 l gorącej zagotowanej wody wrzucić opakowanie zawartość paczki, gotować ok. 10 min. Ja wrzucam opakowanie do bawełnianej skarpety do gotowania chmielu i wrzucam do wody, aby nie trzeba było cedzić.
Jeśli nie mamy takiej skarpety to należy przecedzić przez gęste płótno i dodać do niego ok. 500g cukru.Rozrobić 5g świeżych drożdży lub 10g suchych piekarniczych w ok. szklance chłodnego roztworu do którego dodajemy 1-2 łyżeczki cukru. Jak starter ruszy wlewamy go do ostudzonego do temp ok. 25 stopni roztworu. Wymieszać i pozostawić w dużym naczyniu w temp pokojowej do moment, aż roztwór ruszy, tj. pojawi się pianka na powierzchni.Zlać do butelek szklanych lub plastikowych. Pozostawić na 3-5 dni sprawdzając stopień fermentacji, tj. do momenty, aż mocno się nagazuje i nie będzie już takie słodkie, czyli będzie nam odpowiadało smakowo. Przenieść do pomieszczenia o temp. poniżej 6 stopni, aby zatrzymać fermentację.Spożywać schłodzone.Uwaga. Po przeniesieniu do ciepłego pomieszczenia zacznie ponownie fermentować.piątek, 27 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter