Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Karkówka dojrzewająca
Kiełbasa ... »PodpiwekPodpiwek
Składniki:- podpiwek kujawski,-
drożdże suche lub świeże,-
cukier,Do 10 l gorącej zagotowanej
wody wrzucić opakowanie zawartość paczki, gotować ok. 10 min. Ja wrzucam opakowanie do bawełnianej skarpety do gotowania chmielu i wrzucam do
wody, aby nie trzeba było cedzić.
Jeśli nie mamy takiej skarpety to należy przecedzić przez gęste płótno i dodać do niego ok. 500g
cukru.Rozrobić 5g świeżych
drożdży lub 10g suchych piekarniczych w ok. szklance chłodnego roztworu do którego dodajemy 1-2 łyżeczki
cukru. Jak starter ruszy wlewamy go do ostudzonego do temp ok. 25 stopni roztworu. Wymieszać i pozostawić w dużym naczyniu w temp pokojowej do moment, aż roztwór ruszy, tj. pojawi się pianka na powierzchni.Zlać do butelek szklanych lub plastikowych. Pozostawić na 3-5 dni sprawdzając stopień fermentacji, tj. do momenty, aż mocno się nagazuje i nie będzie już takie słodkie, czyli będzie nam odpowiadało
smakowo. Przenieść do pomieszczenia o temp. poniżej 6 stopni, aby zatrzymać fermentację.Spożywać schłodzone.Uwaga. Po przeniesieniu do ciepłego pomieszczenia zacznie ponownie fermentować.piątek, 27 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter