ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa żywiecka

Kiełbasa żywiecka

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rybka zapiekana na ostro
Szynki dojrzewające na ... »
Kiełbasa żywiecka
Kiełbasa żywiecka
Składniki:
- wieprzowina kl. I - 4kg
- wieprzowina kl. II - 2kg
- wieprzowina kl. III 1kg
- wołowina kl. II 1,5kg
- tłuszcz drobny twardy 1,5kg
- peklosól 18g/kg
- sól 18g/kg do tłuszczu
- pieprz naturalny 1g/kg
- czosnek 0,5g kg
- osłonki białkowe kal. 60mm
Wszystkie mięsa po klasyfikacji zapeklować a tłuszcz zasolić na 2-3dni.
Następnie wieprzowinę kl. I rozdrobnić na wilku, kl. II oraz tłuszcz na sitku 10mm, kl. III i wołowinę na sitku 2mm i kutrować lub miksować malakserem z dodatkiem zimnej wody lub lodu do 25%.
Mieszać najpierw mięso kl. I, aż nabierze kleistosci, następnie dodać wieprzowinę kl. II, potem tłuszcz i wykutrowaną masę.
Napełnić bardzo scisle osłonki formując batony dłogosci ok. 35-40cm.
Osadzać w pomieszczeniu chłodnym 6 stopni C ok 12h lub nie chłodnym ok 3h.
Wędzić gorącym dymem przez ok 2h do osiągnięcia barwy brązowej.
Jesli chcemy zrobić żywiecką pieczoną to podnosimy tem do ok. 80 stopni, do osiągnięcia wewnątrz temp. 70stopni.
Można też parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 70 stopni.
Ja robiłem pieczoną.
Smacznego
wtorek, 24 kwietnia 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/04/Kielbasa-zywiecka.html