Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Rybka zapiekana na ostro
Szynki dojrzewające na ... »
Kiełbasa żywieckaKiełbasa żywiecka
Składniki:-
wieprzowina kl. I - 4kg-
wieprzowina kl. II - 2kg-
wieprzowina kl. III 1kg-
wołowina kl. II 1,5kg- tłuszcz drobny twardy 1,5kg- peklosól 18g/kg-
sól 18g/kg do tłuszczu-
pieprz naturalny 1g/kg-
czosnek 0,5g kg- osłonki
białkowe kal. 60mmWszystkie
mięsa po klasyfikacji zapeklować a tłuszcz zasolić na 2-3dni.Następnie
wieprzowinę kl. I rozdrobnić na wilku, kl. II oraz tłuszcz na sitku 10mm, kl. III i
wołowinę na sitku 2mm i kutrować lub miksować malakserem z dodatkiem zimnej
wody lub
lodu do 25%.Mieszać najpierw
mięso kl. I, aż nabierze kleistosci, następnie dodać
wieprzowinę kl. II,
potem tłuszcz i wykutrowaną masę.Napełnić bardzo scisle osłonki formując batony dłogosci ok. 35-40cm.Osadzać w pomieszczeniu chłodnym 6 stopni C ok 12h lub nie chłodnym ok 3h.Wędzić gorącym
dymem przez ok 2h do osiągnięcia barwy brązowej.Jesli chcemy zrobić
żywiecką pieczoną to podnosimy tem do ok. 80 stopni, do osiągnięcia wewnątrz temp. 70stopni.Można też parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 70 stopni.

Ja robiłem pieczoną.Smacznegowtorek, 24 kwietnia 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter