Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Galareta cielęca
Szynki cielęce »
Salceson cielęcy
Składniki:- ścinki
mięsa cielęcego,- kości z rozbioru,- nerki,
serce, płuca i
wątroba cielęca- peklosól 18g/kg,- skórki wieprzowe-
pieprz 1,5g/kg,-
majeranek 1g/kg,-
sól do smaku,-
cebula prażona 3g/kg- żołądek, pęcherz wieprzowy osłonki poliamidowePłuca pokroić w kostkę i zasolić 18g
soli na kg.Pozostałe
mięso zapeklować na sucho 48h peklosolą. Skórki zasolić.Wątrobę zalać
mlekiem i odstawić do lodówki.Płuca sparzyć. Następnie wszystkie rodzaje
mięsa gotować do stanu miękkości.Po ostudzeniu
mięso pokroić, kostki obrać z
mięska. Płuca i skórki zemleć na sitku 2-3mm.Wątrobę zemleć na surowo na sitku 2-3mm..Dodać
przyprawy oraz
wodę z parzenia w ilości takiej aby otrzymać klejąca masę, którą należy dokładnie wymieszać dodając rosołu z parzenia.Umyć żołądki wieprzowe i napełnić ścisło farszem lub osłonki poliamidowe. Następnie zawiązać przędzą.
Parzyć w wodzie o temp ok. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72 stopnie.Następnie wystudzić do temp ok 20 stopni, można np. zanurzyć w wodzie. Jeśli robimy w żołądkach lub pęcherzu sprasować.Smacznegośroda, 10 sierpnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter