ßßß
Składniki:- ścinki mięsa cielęcego,- kości z rozbioru,- nerki, serce, płuca i wątroba cielęca- peklosól 18g/kg,- skórki wieprzowe- pieprz 1,5g/kg,- majeranek 1g/kg,- sól do smaku,- cebula prażona 3g/kg- żołądek, pęcherz wieprzowy osłonki poliamidowePłuca pokroić w kostkę i zasolić 18g soli na kg.Pozostałe mięso zapeklować na sucho 48h peklosolą. Skórki zasolić.Wątrobę zalać mlekiem i odstawić do lodówki.Płuca sparzyć. Następnie wszystkie rodzaje mięsa gotować do stanu miękkości.Po ostudzeniu mięso pokroić, kostki obrać z mięska. Płuca i skórki zemleć na sitku 2-3mm.Wątrobę zemleć na surowo na sitku 2-3mm..Dodać przyprawy oraz wodę z parzenia w ilości takiej aby otrzymać klejąca masę, którą należy dokładnie wymieszać dodając rosołu z parzenia.Umyć żołądki wieprzowe i napełnić ścisło farszem lub osłonki poliamidowe. Następnie zawiązać przędzą.
Parzyć w wodzie o temp ok. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72 stopnie.Następnie wystudzić do temp ok 20 stopni, można np. zanurzyć w wodzie. Jeśli robimy w żołądkach lub pęcherzu sprasować.Smacznegośroda, 10 sierpnia 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter