ßßß Cookit - przepis na Salceson cielęcy

Salceson cielęcy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Galareta cielęca
Szynki cielęce »
Salceson cielęcy
Składniki:
- ścinki mięsa cielęcego,
- kości z rozbioru,
- nerki, serce, płuca i wątroba cielęca
- peklosól 18g/kg,
- skórki wieprzowe
- pieprz 1,5g/kg,
- majeranek 1g/kg,
- sól do smaku,
- cebula prażona 3g/kg
- żołądek, pęcherz wieprzowy osłonki poliamidowe
Płuca pokroić w kostkę i zasolić 18g soli na kg.
Pozostałe mięso zapeklować na sucho 48h peklosolą. Skórki zasolić.
Wątrobę zalać mlekiem i odstawić do lodówki.
Płuca sparzyć. Następnie wszystkie rodzaje mięsa gotować do stanu miękkości.
Po ostudzeniu mięso pokroić, kostki obrać z mięska. Płuca i skórki zemleć na sitku 2-3mm.
Wątrobę zemleć na surowo na sitku 2-3mm..
Dodać przyprawy oraz wodę z parzenia w ilości takiej aby otrzymać klejąca masę, którą należy dokładnie wymieszać dodając rosołu z parzenia.
Umyć żołądki wieprzowe i napełnić ścisło farszem lub osłonki poliamidowe. Następnie zawiązać przędzą.
Parzyć w wodzie o temp ok. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72 stopnie.
Następnie wystudzić do temp ok 20 stopni, można np. zanurzyć w wodzie. Jeśli robimy w żołądkach lub pęcherzu sprasować.
Smacznego
środa, 10 sierpnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/08/Salceson-cielecy.html