Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa wielkanocna z ...
Kiełbasa a 8217 la
żywiecka ... »
Kiełbasa a'la bielska z
dziczyzny
Składniki:-
mięso z dzika kl. I 3kg,-
mięso z dzika kl. II tłuste (
boczek, podgardle) 1,5kg,-
mięso kl. III ścięgniste 0,5kg,-
pieprz naturalny 1,5g/kg,-
czosnek świeży 1-2g/kg,- osłonki
białkowe kal. 65mm, ja użyłem fibrusowych.Wszystkie rodzaje
mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I i 1,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 5mm.
Mięso kl. III i 0,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 3mm

i kutrujemy z dodatkiem
wody lub
lodu oraz przypraw

Mieszamy dokładnie i napełniamy ścisło osłonki
białkowe formując batony długości ok. 40cm.Osadzamy ok. 3h.

Wędzimy
dymem o temp ok. 50stopni., a następnie podnosimy temp do ok. 75 stopni na ok. 1,5h do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70stopni.

Studzimy w zimnej wodzie do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 30stopni.Następnego dnia wędzimy
dymem zimnym ok. 4-6h do uzyskania ciemnego koloru.

Możemy obsuszyć ok. 1-2 tyg.

Smacznegoponiedziałek, 11 kwietnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter