ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa a

Kiełbasa a

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa wielkanocna z ...
Kiełbasa a 8217 la żywiecka ... »
Kiełbasa a'la bielska z dziczyzny
Składniki:
- mięso z dzika kl. I 3kg,
- mięso z dzika kl. II tłuste (boczek, podgardle) 1,5kg,
- mięso kl. III ścięgniste 0,5kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- czosnek świeży 1-2g/kg,
- osłonki białkowe kal. 65mm, ja użyłem fibrusowych.
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I i 1,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 5mm.
Mięso kl. III i 0,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 3mm
i kutrujemy z dodatkiem wody lub lodu oraz przypraw
Mieszamy dokładnie i napełniamy ścisło osłonki białkowe formując batony długości ok. 40cm.
Osadzamy ok. 3h.
Wędzimy dymem o temp ok. 50stopni., a następnie podnosimy temp do ok. 75 stopni na ok. 1,5h do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70stopni.
Studzimy w zimnej wodzie do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 30stopni.
Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4-6h do uzyskania ciemnego koloru.
Możemy obsuszyć ok. 1-2 tyg.
Smacznego
poniedziałek, 11 kwietnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/04/Kielbasa-bielska-z-dziczyzny.html