Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Salceson z
dziczyznąRolada z uszu Litwa »
czyli
boczek zrolowany dojrzewający.Składniki:-
boczek wieprzowy,- peklosól 17g/kg,-
pieprz 2 łyżki,-
jałowiec 2 łyżki,- gałka muszktołowa 1/2 łyżeczki,-
cukier trzcinowy 2 łyżki,- kilka listków laurowych,-
tymianek 2 łyżeczki,-
rozmaryn 1 łyżeczka,-
czosnek do smaku ile kto lubi,
Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skórujemy - zdejmujemy skórę.Peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek.
Czas peklowania 7 dni w lodówce.
Boczek nakrywamy deseczką i obciążamy podczas peklowania. Przewracamy go codziennie na druga stronę. Powstałe
soki zlewamy.Następnie nacieramy dodatkowo 1 łyżką
pieprzu i rolujemy
boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak
szynkę . Wieszamy na 1-2 w temp pokojowej w przewiewnym miejscu.
Następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia o temp. ok 10-15 stopni i wilgotności ponad 60%.
Boczek dojrzewa ok 2 tygodnie. Zapach podczas dojrzewania nie może przypominać zjełczałego tłuszczu. Kroimy na cieniutkie plasterki.Smacznegopiątek, 11 marca 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter