ßßß Cookit - przepis na Pancetta naturale rotolo

Pancetta naturale rotolo

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Salceson z dziczyzną
Rolada z uszu Litwa »
czyli boczek zrolowany dojrzewający.
Składniki:
- boczek wieprzowy,
- peklosól 17g/kg,
- pieprz 2 łyżki,
- jałowiec 2 łyżki,
- gałka muszktołowa 1/2 łyżeczki,
- cukier trzcinowy 2 łyżki,
- kilka listków laurowych,
- tymianek 2 łyżeczki,
- rozmaryn 1 łyżeczka,
- czosnek do smaku ile kto lubi,
Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skórujemy - zdejmujemy skórę.
Peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek.
Czas peklowania 7 dni w lodówce. Boczek nakrywamy deseczką i obciążamy podczas peklowania. Przewracamy go codziennie na druga stronę. Powstałe soki zlewamy.
Następnie nacieramy dodatkowo 1 łyżką pieprzu i rolujemy boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak szynkę . Wieszamy na 1-2 w temp pokojowej w przewiewnym miejscu.
Następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia o temp. ok 10-15 stopni i wilgotności ponad 60%.
Boczek dojrzewa ok 2 tygodnie. Zapach podczas dojrzewania nie może przypominać zjełczałego tłuszczu. Kroimy na cieniutkie plasterki.
Smacznego
piątek, 11 marca 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/03/Pancetta-naturale-rotolo-Wlochy.html