Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa palcówkaTatar z jelenia »
Słonina solona
Przepis doskonale znany naszym prababkom i dziadkom, a rzadziej naszym ojcom i nam.Prosty i smaczny, pożywny i zdrowy!Składniki:- kawałek
słoniny takiej na co najmniej trzy palce,- dużo
soli kamiennej ok. 10kg.Do drewnianej skrzynki wsypujemy dużo
soli. Tyle aby można było w niej zakopać
słoninę. Pod nią musi być też warstwa co najmuje 5 cm
soli. Wkładamy kawałek
słoniny lub kawałki i obsypujemy
solą. Każdy kawałek musi być od siebie oddzielony grubą warstwą
soli. Wszystko zasypujemy
solą tak z 5-10cm i wynosimy w chłodne suche miejsce. Ja trzymałem to w garażu. Zostawiamy co najmniej na dwa miesiące. Im dłużej leży tym będzie
słoninka lepsza.Tak wyglądął po częściowym je odkopaniu:
Najlepiej smakuje pokrojoną w cieniutkie
płatki np. na ciemnym
chlebie i oczywiście z kieliszkiem gorzałeczki.W przepisie można zastosować przed włożeniem w
sól nacieranie
przyprawami typu
pieprz,
ziele angielski,
listek laurowy i
czosnek.Smacznegoponiedziałek, 28 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter