Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pasztet pieczony w kątnicy
Kiełbasa podwawelska II »
Szynkowa z dzika

Składniki:- 4kg
mięsa kl. I z dzika (
szynka)- 1kg II wołowa- peklosól - 17g/kg-
pieprz czarny - 1g/kg-
cukier - 0,5g/kg-
gałka muszkatołowa - 0,1g kg-
bazylia - 0,5g kg- jelita
białkowe fi 60mm
Mięso kroimy w kawałki o śr 4cm. Peklujemy 24h.
Mięso wołowe mielimy na sitku 3mm, a następnie kutrujemy z dodatkiem 20%
wody.Do skutrowanej masy dodajemy
przyprawy i mieszamy.
Mięso kl.I z dzika masujemy, mieszamy aby puściło klej.

Napełniamy ściśle jelita w batony o długości ok 20-25cm. Następnie osadzamy przez ok. 1 , 5 h.Suszymy w wędzarni gorącym powietrzem bez
dymu do chwili całkowitego osuszenia batonów. Następnie wędzimy gorącym
dymem ok 3 h, do uzyskania barwy brązowej.

Parzymy w temp. 75 st., do uzyskania wewnątrz
kiełbas temperatury ok. 70 st. i studzimy.

Smacznegopiątek, 15 października 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter