ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa podwawelska II

Kiełbasa podwawelska II

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Szynkowa z dzika
Słonina prasowana »
Kiełbasa podwawelska II
Surowce:
- wieprzowina kl. II średnio tłusta z zawartością 40 % tłuszczu
- peklosól 17g/kg
- pieprz naturalny 1,2g/kg
- cukier 0,1g/kg
- czosnek świeży 1-2g/kg
- jelita kal 32-36mm
Wieprzowina kl. II kroimy na kawałki o boku ok. 4cm i peklujemy 48h na sucho.
Następnie rozdrobniona na siatce o średnicy oczek 10 mm.
Mięso mieszamy dodając przyprawy, aż masa nabierze kleistości.
Wymieszaną masa napełniamy ściśle jelita bez powietrza i odkręcamy kiełbasę w odcinki długości ok 40cm pozostawiając ją w zwojach. Wykłuwamypowietrze.
Osadzamy w temp. ok. 6 stopni przez ok. 12 godz lub 2-3 h w temp pokojowej.
Osuszamy powierzchnię w ciepłej wędzarni bez dymu.
Następnie wędzimy gorącym dymem o temp 45 - 60 st.C. przez 80-100 min. do barwy jasno brązowej.
Podpiekamy kiełbasy przez ok. 20 - 30 min. w temperaturze 75 - 80 st. do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 72 st.
Kiełbasa powinna po zakończonej obróbce przy przełamywaniu wydawać charakterystyczny trzask.
Smacznego
poniedziałek, 18 października 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/10/Kielbasa-podwawelska-II.html