Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynkowa z dzika
Słonina prasowana »
Kiełbasa podwawelska II

Surowce:-
wieprzowina kl. II średnio tłusta z zawartością 40 % tłuszczu- peklosól 17g/kg-
pieprz naturalny 1,2g/kg-
cukier 0,1g/kg-
czosnek świeży 1-2g/kg- jelita kal 32-36mm
Wieprzowina kl. II kroimy na kawałki o
boku ok. 4cm i peklujemy 48h na sucho.Następnie rozdrobniona na siatce o średnicy oczek 10 mm.
Mięso mieszamy dodając
przyprawy, aż masa nabierze kleistości.Wymieszaną masa napełniamy ściśle jelita bez powietrza i odkręcamy
kiełbasę w odcinki długości ok 40cm pozostawiając ją w zwojach. Wykłuwamypowietrze.Osadzamy w temp. ok. 6 stopni przez ok. 12 godz lub 2-3 h w temp pokojowej.Osuszamy powierzchnię w ciepłej wędzarni bez
dymu.Następnie wędzimy gorącym
dymem o temp 45 - 60 st.C. przez 80-100 min. do barwy jasno brązowej.Podpiekamy
kiełbasy przez ok. 20 - 30 min. w temperaturze 75 - 80 st. do osiągnięcia wewnątrz
kiełbasy temp. 72 st.
Kiełbasa powinna po zakończonej obróbce przy przełamywaniu wydawać charakterystyczny trzask.Smacznegoponiedziałek, 18 października 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter