ßßß
Składniki:- słonina- sól- woda- zioła i dodatki wg. uznania: zieolony pieprz, cebula, koper, ...- pieprz- czosnek w ząbkachSłonina gruba na ok 4-5cm, najlepiej z przerostami.Słoninę pokroić w kostkę ze skórą. Włożyć do słoików. Włożyć dodatki czyli co kto lubi. Ja robię słoninę na kolory.Na zielono dodaje czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, lub czosnek niedźwiedzi.Na czerwono dodaję paprykę słodką i ostrą, czosnek, pieprz.Można tworzyć dowolne kombinacje.Robimy zalewę 1 szklanka soli + 4 szklanki wody. Zalewamy tak aby słonina była zakryta w całości ok 1-2 cm płynu.Następnie wstawiamy słoiki do garnka z wodą i pasteryzujemy ok. 30min.Odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. Im dłużej tym lepsza będzie.

Smacznegośroda, 29 września 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter